Vernebygg for MS Finnmarken, Stokmarknes

Vi har bygget vernebygg for MS Finnmarken. Den ​16. juni 1999 ble det gamle hurtigruteskipet ilandsatt ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Nå er skipet endelig under tak, og pryder landskapet gjennom enorme glassvegger.

En av verdens største museumsgjenstander, MS Finnmarken, er nå bygget inn, og har blitt en mer integrert del av Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Det meste av bygget er i glass og stål, og byggets form er inspirert av Hurtigrutens fart og aerodynamiske form. Bygget har tatt opp i seg elementer fra skipet, og spesielt den skrå formen var typisk for 1950-tallet.

Grunnflaten er på 2 000 kvadratmeter, og fasaden består av 2.500 kvadratmeter glass, så MS «Finnmarken» synes godt i landskapet.

Byggeprosessen 
Ved sjøkanten der skipet har stått plassert siden 1999 var det brådypt, med 20 meter rett ned til havbunnen. Derfor måtte vi først sikre grunnen, og enorme mengder med masser ble brukt for å bygge ut område. Selve byggeprosessen videre har stort sett foregått metervis over bakken, ytterst på kaikanten. Bygget er dimensjonert for å tåle det nordnorske klimaet, og overbygget skal kunne bevege seg opp til åtte centimeter ved full storm og orkan ved hjelp av et “trekkspillsystem” over den eksisterende bygningsmassen.

Vi har også restaurert og bygget på den eksisterende bygningsmassen i tilknytning til Vernebygget, slik at hele Hurtigrutemuseet nå fremstår som nytt og moderne.

Utenfor publikumsområdet er det i tillegg en egen avdeling med moderne kontorer med plass til ti personer.

Signalbygg
Med sin spesielle arkitektur befester Vernebygget seg som et av våre signalbygg i Nord-Norge. Her har vi forent gammelt og nytt på en moderne og framtidsrettet måte.

LAUREATE European Steel Design Award 2021                                            Den første oktober vant bygget den prestisjetunge prisen LAUREANTE under European Steel Desing Awards 2021. Prisen deles ut annen hvert år for å fremme kreativ og enestående bruk av stål i arkitektur. Prosjektet vant prisen for sint teknologiske nyvinning innen glass- og stålkonstruksjon.

Beskrivelse
Nybygg og rehab
Byggetid
april 2019 - februar 2021
Kontraktssum
128 MNOK
Kunde
Vernebygg AS
Arkitekt
LINK Arkitketur
Vi bruker cookies. Du aksepterer bruk av informasjonskapsler ved bruk av dette nettstedet.