QB kontorbygg, Tromsø

QB – Peab Bjørn Byggs nye hovedkontor i Tromsø er Nord-Norges første bygg med BREEAM Very Good-sertifisering.

Det var viktig for oss å bygge et smart bygg med tilgjengelig teknologi som er kostnadseffektivt både ved investering og i driftsfase over lang tid. Vår ambisjon var å bygge Nord-Norges beste miljøbygg, sier daglig leder Andreas Willumsen i Willumsen Eiendom. Tomten ble kjøpt i 2012 av Peab Bjørn Bygg som ønsket et kontorbygg der de kunne flytte inn selv.

I den vedtatte reguleringsplanen fikk man regulert et større område enn antatt, da man startet prosessen. - Mens forventningene lå på ca. 6.000 kvadratmeter, endte vi opp med et bruttoareal på 9.600 kvm, påpeker han. Peab ønsket å selge halvparten av bygget, og det var da Willumsen Eiendom meldte sin interesse. Avtalen ble signert i november 2014. Polarkanten AS eies 50/50 av Peab Eiendomsutvikling og Willumsen Eiendom, som er et familieeid lokalt eiendomsselskap, forklarer han.

Skatt Nord var den første leietakeren som meldte seg med anbudsforespørsel på leie av lokaler. Den vant vi i juli 2015 og startet byggingen i august uten at kontrakten var signert. Vi hadde kun muntlig tilsagn. En telefon til Peab Anlegg ble starten på utgravingen av tomten. Pelene til grunnarbeidene ble bestilt allerede i juni. Papirarbeidet ble gjort i ettertid. Vi hadde tillit på at dette gikk i boks, ler Willumsen.

Kort byggetid
– Vi brukte 17 måneder i ren byggetid på lokalene til Skatt Nord og 18 måneder på arealene til Peab Bjørn Byggs, innskyter anleggsleder Tone Wiik i Peab Bjørn Bygg og legger til at de gjorde noen grep i produksjonsmetode for å spare tid. Elementene i klimaveggen går over tre etasjer, og det er også brukt en del prefabrikkerte løsninger på bæresystemet som er en kombinasjon av stål og prefabrikkerte hulldekker og Con-Form dekker. Vegger i heis- og trappesjakter er Con-Form vegger. Yttervegger er en kombinasjon av ytterveggselementer og plassbygde vegger. De vedlikeholdsfrie fasadeplatene ble montert av Peab Bjørn Bygg som har prøvd å spare tid der de kunne. Det var uhyre viktig for Skatt Nord å flytte inn i januar i år, påpeker Wiik, noe de også gjorde.

Påkostet bygg
Han tror at de på en veldig enkel måte kunne spart mellom 10 og 15 millioner kroner, hvis de gikk inn for å bygge et billig bygg.

– Men det var på ingen måte vår ambisjon eller noe ønske fra vår side. Vi har fått mange spørsmål om hva det koster med BREEAM-sertifisering og passivhus. Vi vet ikke nøyaktig, ganske enkelt fordi vi ikke har regnet på det. Regnestykket gikk opp uansett. Vi skulle ha passivhus, vi skulle ha energiklasse A, vi skulle ha en fancy varmesentral og kjøling på det nivået vi har nå, poengterer Willumsen og legger til at de har fokusert på at en god investering skal fungere på driftskostnader.

– Vi har blant de laveste felleskostnadene i byen. Noe som spesielt fra byggherresiden har vært viktig. Veldig mange av de valgene vi har gjort er ut i fra ønsket om å leie ut et bærekraftig bygg. Da får våre leietakere lave drifts og vedlikeholdskostnader over tid, understreker Willumsen.

Beskrivelse
Kontorbygg
Byggetid
2016-2017
Kontraktssum
200 MNOK eks mva
Kunde
Polarkanten AS (Peab Eiendomsutvikling Nord/Willumsen Eiendom)
Arkitekt
Jostein Rønsen Arkitekter
Vi bruker cookies. Du aksepterer bruk av informasjonskapsler ved bruk av dette nettstedet.